Current Affairs 31.05.2018

Current Affairs 31.05.2018

Current Affairs 31.05.2018

Current Affairs 31.05.2018

1. How many countries will participate in the biennial World’s Largest International Maritime Exercise RIMPAC?

A. 15
B. 20
C. 18
D. 26

Answer: Option D

2. The theme of World No Tobacco Day 2018 is;

A. Get Ready for Plain Packaging
B. Tobacco kills, don’t be duped
C. Tobacco – a threat to development
D. Tobacco and heart disease

 

Answer: Option D

3. The name of the new element that has been found with magnetic properties by the researchers of University of Minnesota is;

A. Titanium (Tu)
B. Vibranium (Vb)
C. Ruthenium (Ru)
D. Zylanium (Zy)

 

Answer: Option C

4. Which state government launched ‘Paree Pain Katha Tiye’ child sexual abuse awareness campaign?

A. Punjab
B. Jammu & Kashmir
C. Chhattisgarh
D. Odisha

 

Answer: Option D

5. For which country, India has released 33.10 Crore rupees for the Road Projects?

A. Bhutan
B. Bangladesh
C. Nepal
D. Myanmar

 

Answer: Option C

6. Who has taken charge as the Prime Minister of Guinea?

A. Ibrahima Kassory Fofana
B. Mamady Youla
C. Moosa Habib
D. Rehman Al Qasimi

 

Answer: Option A

7. Name the Indian cartoonist who won the international award in the best caricature category at the 2018 World Press Cartoon awards.

A. Chackalethu John Yesudass
B. Aseem Trivedi
C. Thomas Antony
D. Satish Acharya

Current Affairs 31.05.2018

Answer: Option C

8. Max Financial Services and Max Life Insurance appointed whom as the Director?

A. Sahil Vachani
B. Chandrasekhar Nair
C. Sunil Mittal
D. Anil Mehtha

 

Answer: Option A

9. Which bank has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below Rs. 1 crore, recently.

A. HDFC
B. SBI
C. Canara
D. ICICI

 

Answer: Option B

10. This firm launched a new swadeshi messaging application called ‘Kimbho’ to compete with WhatsApp.

A. ITC
B. Emami
C. Hindustan Unilever
D. Patanjali

 

Answer: Option D

11. India and World Bank signs ____________ Million additional financing for PMGSY recently.

A. $200
B. $500
C. $400
D. $300

 

Answer: Option B

12. The Third Home Affairs Dialogue between India and U.K. was held in ___________.

A. New Delhi
B. Kolkata
C. Pune
D. Mumbai

 

Answer: Option A

13. This IT firm acquires WongDoody Holding Company for $75 Million recently.

A. Microsoft
B. Infosys
C. Wipro
D. Tata Consultancy Services

 

Answer: Option B

14. The Coal India Ltd (CIL) will develop its first-ever thermal power plant in which state?

A. Odisha
B. Bihar
C. Andra Pradesh
D. Karnataka

 

Answer: Option A

15. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Digital Art Gallery of National Highway Authority of India at ___________.

A. Punsari, Gujarat
B. Jambhale, Maharastra
C. Kokrebellur, Karnataka
D. Jakhauli, Haryana

Answer: Option D

16. World Thyroid Day observed globally on __________.

A. May 27
B. May 25
C. May 30
D. May 29

Answer: Option B

17. Which one of the following approached SEBI seeking its approval to launch petrol and diesel futures contracts?

A. Bombay Stock Exchange
B. National Stock Exchange
C. Indian Commodity Exchange
D. Multi Commodity Exchange

Answer: Option C

 

 

READ MORE CURRENT AFFAIRS

 

Leave a Reply

Close Menu