Current Affairs 30.05.2018

Current Affairs 30.05.2018

Current Affairs 30.05.2018

Current Affairs 30.05.2018

1. Microsoft becomes the ___________ most valuable firm globally.

A. 2nd
B. 3rd
C. 4th
D. 5th

Answer: Option B

2. This country plans to present its first federal budget after completing the three-tier elections.

A. Brazil
B. Nepal
C. Thailand
D. Afghanistan

Answer: Option B

3. Who has has been awarded as the ‘most inspiring icon of the year for Social Welfare” recently?

A. Akshay Kumar
B. Nandita Das
C. Nana Patekar
D. Yuvraj Singh

Answer: Option D

4. Gaj Yatra a national campaign aimed to protect elephants was launched in which state?

A. Meghalaya
B. Nagaland
C. Mizoram
D. Chhattisgarh

Answer: Option A

5. The country’s fourth National data centre of National Informatics Centre (NIC) was launched in ___________.

A. Chennai
B. Bhubaneswar
C. Bhopal
D. Kolkata

Answer: Option B

Current Affairs 30.05.2018

6. Who of the following has become the first Indian to be honoured with the Linnean Medal in Botany?

A. Sharachandra Lele
B. Kamaljit S. Bawa
C. R Siddappa Setty
D. P S Mathur

Answer: Option B

7. Defence Secretary Sanjay Mitra gets additional charge of ___________.

A. DAC
B. DRDO
C. DESW
D. DDP

Answer: Option B

8. Which organisation approves the procurement of equipment for the Defence Forces.

A. DAC
B. DRDO
C. DESW
D. DDP

Answer: Option A

9. Alicia Pucheta is the 1st Woman Interim Presiden for this country.

A. Paraguay
B. Peru
C. Ecuador
D. Cuba

Answer: Option A

10. ____________ launched two new Earth science satellites for NASA and five Iridium Next communications satellites into orbit?

A. NASA
B. ISRO
C. SpaceX
D. CNSA

 

Answer: Option C

11. India signs a loan agreement with World Bank for this state financial management project.

A. Rajasthan
B. Jharkand
C. Uttar Pradesh
D. Manipur

 

Answer: Option A

12. Ibrahima Kassory Fofana took Charge as the Prime Minister of which country in West Africa?

A. Guinea
B. Senegal
C. Liberia
D. Gambia

 

Answer: Option A

13. Who was conferred as the International Cricketer of the Year at the CEAT Cricket Ratings awards?

A. Shubman Gill
B. Harmanpreet Kaur
C. Rohit Sharma
D. Virat Kohli

 

Answer: Option D

14. India and Indonesia signed how many MoU in the field of defence , scientific and technological cooperation, railways and health

A. 8
B. 12
C. 10
D. 15

 

Answer: Option D

15. who of the following has been made the women’s cricket representative of International Cricket Council (ICC) Cricket Committee?

A. Martha Freeman
B. Amanda Wyane
C. Priscilla John
D. Belinda Clark

 

Answer: Option D

16. The name of the Justice, Who has been appointed as the President of the National Consumer Disputes Redressal Commission is;

A. R. Banumathi
B. Adarsh Kumar Goel
C. Rajesh Kumar Agrawal
D. Ranjan Gogoi

 

Answer: Option C

17. Indian Meteorological Department is joining hands with this mobile network for sending extreme weather warnings.

A. Vodafone
B. Reliance Jio
C. Bharti Airtel
D. BSNL

 

Answer: Option D

18. Which ministry signed an MoU with Uttar Pradesh for management of Home of Widows at Sunrakh Bangar, Vrindavan?

A. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
B. Ministry of Social Justice and Empowerment
C. Ministry of Women and Child and Development
D. Ministry of Human Resource Development

 

Answer: Option C

 

 

This Post Has One Comment

  1. Please upload recent current affairs in English

Leave a Reply

Close Menu