RRB General Science Model Question 21.03.2018

1. The bulbs which emit a bluish light, are

(a) filled with argon

(b) filled with nitrogen

(c) vacuum bulbs

(d) coated from inside with a light blue colour

 

2. When a bar magnet is broken into two pieces?

(a) We will have a single pole on each piece

(b) Each piece will have two like poles

(c) Each piece will have two unlike poles

(d) Each piece will be lose magnetism

 

3. Alternating current is converted to direct current by

(a) rectifier

(b) dynamo

(c) transformer

(d) motor

 

4. Woollen clothes are used in winter season because woollen clothes

(a) are good sources for producing heat

(b) absorb heat form surroundings

(c) are bad conductors of heat

(d) provide heat to body continuously

 

5.A sounding horn is rotating rapidly in a horizontal circle, the apparent frequency of the horn observed at the centre of the circle

(a) will be same

(b) will decrease

(c) will increase and sometimes more

(d) None of these

 

6. What happens when some charge is placed on a soap bubble?

(a) Its radius decreases

(b) Its radius increases

(c) The bubble collapses

(d) None of these

 

7. The resistance of a thin wire in comparison of a thick wire of the same material

(a) is low

(b) is equal

(c) depends upon the metal of the wire

(d) is high

 

8. Alternating current cannot be measured by D.C. ammeter because

(a) A.C. cannot pass through D.C. ammeter

(b) average value of current for complete cycle is zero

(c) A.C. is virtual

(d) A.C. changes its direction

 

9. p-n junction is said to be forward biased, when

(a) the positive pole of the battery is joined to the p-semiconductor and negative pole to the n-semiconductor

(b) the positive pole of the battery is joined to the n-semiconductor and p-semiconductor

(c) the negative pole of the battery is connected to n- semiconductor and p- semiconductor

(d) a mechanical force is applied in the forward direction

 

10. The effective length of the magnet is

(a) the complete length of the magnet

(b) the distance between the two poles of the magnet

(c) the half of the length of the magnet

(d) the square of the length of the magnet

 

1.(a)
2.(c)
3.(a)
4.(c)
5.(a)
6.(b)
7.(d)
8.(b)
9.(a)
10.(b)

Members only Login To Get Your Scholarship Link

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a Reply

      Register New Account
      Reset Password
      Skip to toolbar